ניתן לומר באופן כללי כי מס שבח הינו המס העיקרי והמשמעותי ביותר אשר יש לשלם לרשויות המס בגין עיסקת מכירת נכס מקרקעין במדינת ישראל, כאשר גובה המס עשוי להגיע לסך של עשרות, מאות ולעיתים אף למיליוני שקלים ומעבר לכך.
כך, ונוכח משמעותה (ומורכבותה) הרבה של סוגיית מס השבח בעיסקת של מכירת דירת מגורים, בחרתי להסביר במאמר זה, בצורה כללית ועניינית, את מהותו של המס, כיצד ניתן לחשבו ואילו פטורים (מלאים או חלקיים) מתשלום מס שבח החוק מעניק לנו למעשה, והכל בהתייחס לעיסקה של מכירת דירת מגורים.
באופן כללי, יובהר, כי מס השבח הינו למעשה מס בגובה 25% המוטל על הרווח הכספי (הדלתא) המתקבל ממחיר המכירה של הנכס בקיזוז מחיר רכישתו (בצמוד לממד), כאשר למחיר הרכישה של הנכס ניתן ואף מומלץ להוסיף את התשלומים והמיסים אשר הוצאו במרוצת השנים בגין הנכס הנמכר, ובהם: שכ"ט עורך דין, שכ"ט מתווך, תוספות, שיפוצים ותיקונים בנכס, תשלום מס רכישה, ריבית בגין מימון בנקאי (משכנתא), פחת שנוצר ועוד.
באופן פרטני, ובהתייחס לסוגיית החבות בתשלום מס שבח בעת מכירת דירת מגורים, יודגש כבר בשלב זה, כי בהתאם לרפורמה החדשה בעניין החבות במס שבח אשר נכנסה לתוקפה בשנת 2014, הרי כי רק אדם (או תא משפחתי) המחזיק ב"דירת מגורים מזכה ויחידה" יהא זכאי למעשה לפטור מתשלום מס שבח במועד מכירתה, ואילו אדם (או תא משפחתי) אשר בבעלותו יותר מדירת מגורים מזכה אחת לא יהיה למעשה זכאי לפטור מתשלום מס שבח, כאשר גובה המס לתשלום יחושב על פי חישוב ליניארי ביחס לפרק הזמן בו החזיק אותו אדם בדירה הנמכרת.
כמו כן, ובנוסף לאמור לעיל הרי כי ישנם סעיפי חוק נוספים המאפשרים לקבל פטור מתשלום מס שבח (מלא או חלקי), כאשר התנאי המקדים והמשותף להם (כמו גם לזה שלעיל) הינו כי הדירה הנמכרת אשר בגינה נדרש הפטור הינה דירת מגורים מזכה אשר עונה להגדרה זו רק בהתקיימם של התנאים הבאים לגביה:
- הדירה הנמכרת הינה דירה אשר בנייתה הסתיימה (במידה ומדובר בדירה חדשה אזי ניתן טופס 4).
- הדירה הנמכרת הינה דירה אשר נמצאת בבעלות פרטית או בחכירה פרטית (קרי לא בבעלות חברה/תאגיד) לתקופה של 25 שנים ויותר ("חכירה לדורות").
- למעלה ממחצית שטח הדירה הנמכרת שימש לצרכי מגורים בתקופת הזמן של 4 השנים שקדמו למועד מכירתה (או בכ-80% המתקופה המחושבת לעניין מס שבח). לעניין זה ישנו חריג החוק אשר קובע למעשה כי דירת מגורים אשר שימשו כגן ילדים או כבית כנסת גם כן יוגדרו כדירת מגורים מזכה אף שלא שימשו למטרת מגורים.
אם כן, ובמידה ומדובר בדירת מגורים יחידה (כלומר בעת מועד המכירה לא קיימת בבעלותו דירת מגורים נוספת או יותר) ומזכה (קרי, העומדת בכל התנאים שלעיל) אשר המוכר החזיק בה בפרק זמן שהינו לפחות 18 חודשים קודם למועד מכירתה (במידה ומדובר בדירה חדשה 18 החודשים יחושבו החל ממועד קבלת טופס 4) הרי כי עיסקת מכירת הדירה תהא פטורה מתשלום מס שבח מכח סעיף 49(ב)2 לחוק.
חשוב לציין, כי בעניין הדרישה לדירת מגורים יחידה, כאמור לעיל, הרי שנקבע בחוק כי בעלות או חכירה לדורות בחלק מדירה וזאת בשיעור של עד שליש בה לא יהווה הדבר כבעלות בדירה נוספת לעניין "דירה יחידה" וכיוצ"ב אין בכך כדי לגרוע מזכותו של מוכר לקבל את הפטור מתשלום מס שבח בגין דירת מגורים יחידה ומזכה.
בנוסף, כך יהיה גם הדבר בעניין אדם אשר מחזיק בבעלותו דירת מגורים יחידה ומזכה וקיבל נוכח הליך ירושה דירת מגורים נוספת. סעיף 49ג לחוק קובע כי אין בכך כדי לגרוע מזכותו של אדם מלקבל פטור מתשלום מס שבח בעת מכירת הדירה (שאינה בירושה) בהתאם לסעיף 49ב(2) לחוק, במידה ועומד הוא ביתר דרישות והוראות החוק לעניין זה.
כן, במקרה בו המוכר מחזיק בדירה מירושה שהחלק שלו בה אינו גדול מ-50%, הדירה לא תיחשב בתור דירה נוספת.
מכל מקום, ובנוסף לפטור מתשלום מס שבח המתואר לעיל והקבוע בסעיף 49ב(2) לחוק, הרי כי קיימים פטורים נוספים ועיקריים לעניין תשלום מס שבח בעיסקת מכירת דירת מגורים מזכה, כאשר הנפוצים שבהם הינם: